Enkele verwarmingstips

‘Energierekening’, ‘energiebesparing’, … Allemaal woorden die je veelvuldig zag terugkomen op deze informatieve website. Nogal wiedes, want ik wilde het nodige in kaart brengen om te laten zien dat dit een grote kost is. Zijn stookkosten da  zo onvermijdelijk? Inderdaad. Maar met enkele juiste tips, ons bijgedragen door Pieter van AVS kan je die hoogoplopende kosten meteen in de kiem smoren.

Probeer te plannen

Regel 1: zet ’s nachts altijd de verwarming uit! Het is trouwens ongezond om deze tot in de nachtelijke uurtjes te laten draaien. Maar ook overdag kan je selectief te werk gaan wat betreft je verwarmingsinstallatie. Elke radiator heeft een kraantje om de verwarming aan of uit te zetten. Laat je verwarming dus geen overuren doen, en kies welke ruimten je op een bepaald moment wil verwarmen.

Wees primitief

Wanneer het niet extreem koud is, hoef je zeker niet alle radiatoren op de hoogste stand te zetten. Het is best oké om af en toe primitief te zijn. Haal dus die kaarsen boven en steek de open haard aan. Lekker warm, lekker gezellig. En vooral: lekker goedkoop.

Gebruik een tijdklok

Iets wat vele gezinnen vandaag gebruiken, is een thermostaat met tijdklok. Efficiënter stoken, heet dat. Zo hoef je overigens nooit meer te letten op het tijdig uitzetten van de verwarming. Tegenwoordig bestaan er zelfs toestellen die via je smartphone instelbaar zijn, zogenaamde slimme thermostaten.

Zet de verwarming niet te hoog

Wanneer het kouder wordt, zetten we al gauw de verwarming in de hoogste stand. Terwijl we het al warm genoeg krijgen met het verwarmingstoestel in een lagere stand. Zet de verwarming dus steeds één graad lager. Je zou ervan verschieten hoeveel je hierdoor kan besparen.